Pasiunea pentru ascultarea frecvenţelor radio este la fel de veche ca şi transmisiunile radio. La nivel internaţional a existat întotdeauna un grup numeros al pasionaţilor de SWL, oameni care îşi dedică multe ore din timpul lor liber ascultând staţii de broadcast, transmisiuni ale radioamatorilor sau comunicaţii de tot felul ce pot fi recepţionate în benzile de unde lungi, medii sau scurte. Există numeroase site-uri web dedicate acestei pasiuni pentru SWL, în general ele fiind pagini personale realizate individual cu scopul de a împărtăşi informaţiile acumulate în timp. Puţină lume ştie de exemplu că există chiar şi un sistem de evaluare a calităţii recepţiei denumit SINPO, mult mai detaliat decât cel folosit de radioamatori – RST. Detalii despre acest sistem puteţi afla aici:

https://en.wikipedia.org/wiki/SINPO_code 

Nu de puţine ori lumea radioamatorismului se întrepătrunde cu această lume a recepţiei radio, mulţi dintre radioamatorii autorizaţi fiind pasionaţi de asemenea si de SWL. Prin urmare vom gasi multă informaţie în acest domeniu provenită de la radioamatori. Dacă este să mă gândesc doar la mine, radioamator activ m-am decis într-un final să devin doar de câţiva ani, însă pasionat de SWL am fost de când mă ştiu sau mai precis de când în casa părinţilor mei a apărut la sfârşitul anilor `70 un radiocasetofon Philips 778 cu câteva benzi de unde medii şi scurte, ce avea un receptor extrem de sensibil şi selectiv. Încă mai există acest aparat şi încă este parţial funcţional.

 Amicul meu Pavel YO2MFC mi-a semnalat recent un site impresionant prin cantitatea şi diversitatea informaţiei din acest domeniu, site care aparţine Asociaţiei Italiene a Radioascultătorilor – A.I.R., organizaţie înfiinţată cu mai bine de 35 de ani în urmă. Site-ul este construit în principal în limba italiană, însă există şi o secţiune în limba engleză. Asociaţia editează şi o revistă lunară intitulată Radiorama, ce poate fi consultată şi descărcată în format .pdf de la următoarea adresă:

http://www.air-radio.it/index.php/radiorama/ 

Revistele nu conţin doar informaţie de SWL, există şi pagini dedicate colecţionarilor de aparatură radio sau radioamatorilor, construcţii radio sau antene, informaţii DX şi multe altele. Lectură plăcută!

Sorin YO2MSB

Categories: News

YO8RXP Unixway 1'st Road Bacau jud.Bacau

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *