Recent am primit un mesaj de la amicul meu Pavel YO2MFC (căruia îi mulţumesc cu această ocazie) care îmi atrăgea atenţia asupra unui site interesant:

http://ibcradio.webs.com/

Aveam să descopăr cu surprindere că este vorba de paginile unui program de radiodifuziune privat şi independent destinat pasionaţilor de radiocomunicaţii, radioamatori şi nu numai.

Acest program este emis legal în benzile de radiodifuziune publică, unde medii şi unde scurte, în baza unui program săptămânal. Emisiunile sunt bilingve (în limbile italiană şi engleză) şi sunt diversificate, destinate atât radioamatorilor (cu noutăţi de DX sau emisiuni tehnice de specialitate) dar şi iubitorilor de recepţie broadcast sau pasionaţilor de telegrafia maritimă de exemplu. Nota de culoare o dă un program dedicat exclusiv recepţiei staţiilor de broadcast radio pirat. Există de asemenea programe culturale sau muzicale, totul îmbrăcat într-o anvelopă dinamică cu multă muzică bună între pasajele informative şi jingle-uri personalizate.

Practic vorbim de un program săptămânal de până la 90 de minute în limba italiană şi de un rezumat în limba engleză de 30 de minute, transmise şi reluate la diferite ore şi diferite frecvenţe. În Europa şi prin urmare la noi în ţară se poate recepţiona acest program pe frecvenţele de 6070 kHz AM în unde scurte si de 1584 kHz AM în unde medii. Interesant este că în unde medii există şi un mic program digital (!), aviz posesorilor de receptoare digitale.

În pagina web a acestui program aveam să aflu că ideea nu este nouă, ea a fost pusă în aplicare pentru prima dată cu 30 de ani în urmă, în vara anului 1979. A urmat o evoluţie oarecum spectaculoasă într-o perioadă în care interesul pentru undele radio era maxim în absenţa internetului şi a unei dezvoltări încă timide a televiziunii. Vorbim de anii în care fenomenul Citizen Band era la apogeu. Din păcate, odată cu mărirea programului emis sau a puterii de emisie s-au majorat şi cheltuielile implicite, prin urmare tot acest proiect a fost oprit la un moment dat din lipsa resurselor financiare. Însă începând cu anul 2016 emisia a fost reluată şi acum avem şansa să ne bucurăm şi noi în România de aceste programe. Cireaşa de pe tort: se poate obţine şi un QSL de SWL pentru aceste programe, însă doar contra unei mici sume de bani.

Sâmbătă 23 septembrie am avut ocazia de a asculta un program-test în cursul după-amiezii în unde scurte şi recepţia a fost în mod constant la nivele între S9 şi +20dB. Firesc, s-ar putea spune, ţinând cont că puterea emiţătorului din Germania folosit pentru emisie este de 25 kW. Curiozitatea m-a făcut să aflu ce alte programe mai retransmite acest emiţător de la Rohrbach. Aşa am aflat că şi radioclubul naţional german DARC are un program similar de broadcast în limba germană, emis din aceeaşi locaţie la ore alternative:

http://www.short-wave.info/index.php?txsite=Rohrbach%20Waal

(util pentru cunoscătorii de limbă germană).

Dacă v-am trezit interesul pentru aceste programe unicat în lumea broadcast, nu-mi rămâne decât să vă urez Audiţie Plăcută cu IBC!

 

YO2MSB Sorin

Categories: News

YO8RXP Unixway 1'st Road Bacau jud.Bacau

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *