Cu ceva timp în urmă se contura ideea unei colaborări între membrii ARR si cei de la Cafe Gratis, după ce descoperisem împreună că ne plac aceleași lucruri, că radioamatorismul și muntele ne plac la fel de mult, și mai ales că ne place să mai și facem ceea ce ne propunem. Inițial, ”ieşeala” din Masivul Vlădeasa trebuia să aibă loc cu o săptămână mai devreme, însă datorită ploilor care-și făceau de cap deasupra României proiectul a fost amânat pentru sâmbătă, 03 octombrie 2015.

Întâlnirea noastră a început cu o zi mai devreme, profitând de deplasarea mea la Cluj. Împreună cu Denis YO5DSG am plecat de la Cluj la Turda să ne întâlnim cu prietenii noştri Alex YO5PQJ și Florin YO5PSF, care nu puteau participa la ieșirea noastră pe munte. Fiind în Turda, ne-am întâlnit și cu Carol YO5AXF, alt pasionat de munte și recent revenit în activitatea curentă de radioamatorism după mulți ani de întrerupere. A fost o după-masă caldă de toamnă presărată cu multe povești și cu multe planuri de viitor, legate de munte și de radioamatorism. Întâlnirea s-a prelungit binișor peste ceea ce ne propusesem, așa că ne-am întors la Cluj pe întuneric la ceasuri târzii de seară. Cerul era perfect senin, semn bun pentru ziua care urma.

Dimineața de sâmbătă ne-a găsit odihniți, pregătiți cu toate cele necesare și dornici de puțină aventură. Echipa de start a fost formată din Sorin YO2MSB, Denis YO5KDS și Mircea YO5FYI. Cele două mașini de teren de la YO5KDS au fost umplute cu de toate și am plecat către munte înainte de ora 7. Drumul nostru ne-a purtat către cabana turistică Vlădeasa, unde am lăsat una dintre mașini și am plecat toți trei cu cea de-a doua, un Nissan Terrano care mi-a lăsat o impresie excelentă prin felul în care s-a comportat pe parcursul întregii zile. Ajutorul și cunoștințele lui Mircea printre localnici au fost determinante pentru a găsi drumuri de acces auto acolo unde pe hartă nu era trecut nimic. Bănuiam doar că există acele drumuri, deoarece le văzusem la studiul făcut anterior asupra întregii zone pe imaginile făcute din satelit. Însă ceea ce nu știam este dacă sunt practicabile sau nu. Așa se face ca am reușit să ajungem de fiecare dată foarte aproape de zonele de activare, astfel încât am fost capabili să cărăm echipamente suficiente pentru a emite cu puteri mai mari decât cele obișnuite în activările SOTA.

Am ajuns pe vârful Vlădeasa YO/WC-002 înainte de ora 10, unde după o scurtă recunoaștere a împrejurimilor am început să montăm echipamentele pentru prima activare. Intenția inițială a fost să montăm o antenă multiband Cushcraft R7, însă lipsa unei șurubelnițe pentru montajul antenei ne-a făcut să ne uităm frumos la ea în portbagajul mașinii. Și atât. Așa că am trecut la soluția de backup, și anume undița cu care am făcut un Inverted L ce mai apoi s-a dovedit a radia cel mai bine în tandem cu un UnUn de 4:1 și nu de 9:1 cum mă așteptam eu. Ca și transceiver am folosit de această dată un Alinco DX-70 setat la putere maximă, împerecheat cu un tuner LDG Z-100 din setup-ul meu clasic de SOTA. Mi-am permis ”luxul” de a emite cu 100W ținând cont că aveam la îndemână acumulatori de 18Ah. Frecvența de 7.130 kHz era populată de multe stații românești care s-au dovedit foarte receptive la activarea noastră. Controalele primite au fost excelente, chiar peste așteptările mele. Le mulțumim tuturor celor prezenți în frecvență pentru amabilitate și fair-play. După ce am schimbat câteva cuvinte cu toți cei prezenți, ne-am mutat mai sus în 7.135 kHz unde ne-am continuat activarea, iar mai apoi am trecut în banda de 20m, care însă nu a performat bine la acea oră matinală. Și nici nu am avut acces la internet via telefonia mobilă, așa că activarea s-a desfășurat în cel mai tradițional mod

De pe Vlădeasa am coborât câteva sute de metri înapoi pentru a vira apoi la stânga pe un drum proaspăt construit de cei care exploatează pădurea și care ne-a dus mai aproape de vârful Tarnița YO/WC-043 decât am fi crezut noi inițial că va fi posibil. Așa că am lăsat mașina de teren într-o poiană plină de ștevie și am plecat prin pădure către a doua destinație a zilei. De data asta am avut parte de un traseu superb printr-o pădure de conifere plină de ciuperci cum rar am văzut vreodată. Și din cele frumoase, bune de fotografiat dar și din cele mai timide dar bune de mâncat. Ne-am așezat tabăra într-o poieniță aflată la câțiva metri sub vârf și am montat echipamentele. De data asta am folosit echipamentul meu standard, adica transceiverul SGC SG-2020 cu tunerul LDG Z-100 și din nou antena Inverted L.

Aici ar trebui spus că până acum foloseam aceleași materiale pentru antenă, însă cu firul radiant înfășurat spiralat pe undiță. Rezultatele erau suficient de bune, însă în urma mai multor activări împreună cu colegi din străinătate am observat că mulți dintre ei folosesc soluția Inverted L cu mult succes pe munte. S-a adeverit că funcționează excelent și în cazul nostru, cu numai 20W am primit controale excelente din toată Europa în ciuda unei propagări nu tocmai grozave în banda de 20m. Însă a fost singura zonă în care am avut acces la internetul mobil. Activarea a fost într-un fel și un demo pentru colegii de la Cluj, care astfel au avut ocazia să vadă cum se lucrează într-un pile-up SOTA generos. Cerul a început să se întunece ușor, câțiva nori groși au apărut de după creste. Nimic îngrijorător, deși la prima vedere părea că vremea se va schimba. Am avut parte de soare pe durata întregii zile, o zi de toamnă superbă – probabil ultima din acest an la munte.

Am revenit la mașina parcată în poieniță și am plecat către a treia destinație a zilei, vârful Vârfurașu YO/WC-044. Drumul a fost de data asta o adevărată experiență de off-road care a solicitat din greu mașina noastră de teren. Probabil am fost printre primele mașini care au trecut pe acel drum proaspăt trasat prin pădure exclusiv pentru uzul TAF-urilor ce lucrează la exploatarea lemnului. Avantajul a fost că ne-a dus de la Tarnița direct către Vârfurașu, economisind astfel mai bine de o oră ce am fi pierdut-o întorcându-ne la cabana turistică și plecând apoi către Vârfurașu pe drumul forestier ce trece pe celălalt versant al masivului Vlădeasa.

Ultima destinație a zilei s-a dovedit a fi o pășune alpină din care vârful se înalță doar cu câțiva metri în mijlocul unei păduri tinere de conifere de cca. 5 metri înălțime, atât de deasă încât este inaccesibilă omului. Prin urmare, ne-am instalat echipamentele la marginea zonei împădurite, însă în interiorul zonei de activare și la foarte mică distanță de Vârfurașu. Din nou deplasarea pe orizontală cu echipamentele de la mașină la locul de activare ne-a favorizat folosirea puterilor mai mari, așa că am folosit din nou Alinco DX-70 la putere maximă si bateriile de 18Ah. Ca de obicei, controale bune și un pile-up bunicel, în ciuda faptului că lipsa semnalului de telefonie mobilă ne-a făcut să nu avem acces la uneltele clasice de SOTA aflate la dispoziție pe internet.

Primele ore ale serii ne-au găsit ușor obosiți, dar fericiți că realizasem tot ceea ce ne-am propus, ba chiar cu o oră în avans față de programul inițial. Am strâns tot echipamentul și am plecat înapoi către cabana turistică Vlădeasa pe drumul forestier de la Pietrele Albe, am recuperat cea de-a doua mașină de teren și apoi am plecat către Cluj, unde am ajuns către ora 21.

Poze de la toate activările puteţi vedea aici: http://share.pho.to/9lGMA

Ne-am despărțit a doua zi către prânz, după un grătar copios făcut la Cluj, cu convingerea că mai avem multe de făcut împreună. Deja avem identificate destinații pentru alte patru zile de activare, așa că așteptăm să vină primăvara ca să continuăm ceea ce am început în munții Vlădesei. Ne-am demonstrat unii altora că se poate. În primul rând că se poate să existe colaborare între radiocluburile independente din România. Apoi că putem face multe lucruri impreună, căci diferențele de opinie sunt suficient de puține ca să nu fie un obstacol în calea colaborării. Trebuie doar oameni de bun simț și de acțiune, multă bunăvoință și puțină renunțare la orgolii. Doar atât, și rezultatele vor veni de la sine.

Sorin YO2MSB, Timișoara

 

 

 

Categories: SOTA

YO8RXP Unixway 1'st Road Bacau jud.Bacau

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *